Reklama

W Józefowie uprawiają niezwykłą roślinę. Topinambur - źródło zdrowia i młodości!

Opublikowano: 9 stycznia 2021 17:09
Autor: Redakcja

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Rolnictwo Kasjan Mikołajczyk prowadzi plantację topinamburu wspólnie z rodzicami Urszulą i Mirosławem Mikołajczykami w miejscowości Józefów (gmina Chocz). Pisaliśmy już o tym na naszych łamach. Niedawno gościł u siebie ekipę Dzień Dobry TVN.

Reklama

Prekursorem uprawy topinamburu w gospodarstwie był Mirosław Mikołajczyk.

 

Topinambur jest obecny w naszym gospodarstwie od 35 lat, wtedy to 1 ha posadził mój tata Mirosław Mikołajczyk. Miał służyć jako schronienie dla bażantów przed drapieżnikami, aby umożliwić wzrost liczebności tego gatunku. W czasach kiedy coraz bardziej popularny stawał się Internet, postanowiłem zamieścić ogłoszenia i zobaczyć, jaki będzie odzew rynku. Czy będzie ktoś chętny, żeby zakupić tę roślinę? Okazało się, że zgłosiło się kilku kontrahentów i tak wraz ze wzrostem ilości klientów powiększaliśmy areał upraw. Obecnie gospodarstwem zajmują się moi rodzice Urszula i Mirosław Mikołajczykowie oraz ja - mówi Kasjan Mikołajczyk.



Topinambur można sadzić jesienią lub wiosną. Sadzenie jesienne powoduje, że roślina zyskuje od 20 do 30 dodatkowych dni wegetacyjnych, co przekłada się na zwiększone plonowanie.

 

- Większość nowych plantacji jest jednak zakładana na wiosnę z uwagi na to, że rolnicy boją się, że dziki przez okres zimowy mogłyby wszystko zjeść. Wiosną topinambur nie jest już tak atrakcyjnym pokarmem dla dzików, wtedy znacznie bardziej lubią kukurydzę. Topinambur można sadzić sadzarką kubełkowa, a następnie użyć pielnika mechanicznego, aby zlikwidować chwasty, które utrudniają wzrost rośliny. W maju topinambur zacienia już glebę. Jest znacznie większy niż pozostała część chwastów i powoduje, że wszystkie giną. Potrafi nawet oczyścić pole z perzu, a dobrze wiemy, jaki to jest częsty problem rolników. Łodygi ścina się pod koniec października sieczkarnią - wyjaśnia Kasjan Mikołajczyk.


Gdy rozpoczyna się czas żniw topinamburu, można go zbierać kombajnem ziemniaczanym lub wykopać kopaczką elewatorową i zbierać ręcznie. Zbiór może trwać od października aż do maja. Wszystko jest uzależnione od pogody. Bardzo dobrą cechą tej rośliny jest to, że może zimować w gruncie i nie boi się ekstremalnych temperatur do -50 C.

Po zbiorach równamy pole agregatem uprawowym i formujemy redliny, gdyż topinambur sadzi się raz na całe życie. Plantacja sama odnawia się z kłączy pozostałych w ziemi podobnie jak chrzan.

 

Topinambur nie jest rośliną szczególnie wymagającą. Idealne do jego uprawy są gleby lekkie, które zawierają dużo próchnicy. Na glebach ciężkich oraz kwaśnych nie powinno się uprawiać tej rośliny, gdyż słabo plonuje. Niektórzy nazywają ją żelazną rośliną, gdyż jest w stanie przetrwać długotrwałe okresy niedoboru wody oraz siarczyste mrozy. W warunkach polskich nie atakują go choroby - opowiada pan Kasjan.


Topinambur posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Wzmacnia odporność (na wirusy), ma funkcje immunostymulujące dla naszego organizmu, reguluje ciśnienie krwi.

Obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność na stres, spowalnia procesy starzenie się komórek. Redukuje także poziom cukru we krwi, powoduje wzrost mikroflory jelitowej. Wykazuje działania antynowotworowe (oczyszcza organizm z toksyn) oraz wspomaga metabolizm organizmu. Pod względem wpływu na zdrowie ziemniak nie może się z nim równać!

 

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.